Prima Editie a Taberei Montane Internationale Diham – Phoenix Romania

Video

Undeva de mult in inima bucegilor, se afla o mica cabana. Si in aceasta cabana, fie vant, fie ploaie, fie viscol de zapada e o mica faptura cu sufletul mai mare decat intreg muntele salasluieste si ofera trecatorilor adapost, mancare calda si cea cu rom. Aceasta mica faptura, este mai bine cunoscuta sub numele de „mama Oara”. Mama Oara care sta de veghe la poalele muntilor. Pe mama Oara o puteti gasi cat ii ziua si noatea de lunga in mica cabana numita Diham.

Cabana Diham a fost construita in anii 70 moment din care a servit drept loc de popas pentru sute de mii de turisti si a fost gazda a numeroase evenimente sportive, culturale si turistice. Aceasta cabana a ars prima data in anii 90. Dar cei doi cabanieri nu s-au dat in laturi de la munca si au reconstruit-o. In anul 2002 aceeasi cabana a ars din nou. Cei doi cabanieri, la varste deja onorabile la acel moment, nu au renuntat nici atunci si s-au pus din nou pe treaba.

Doi copii ai muntilor pe nume Agnes Kozma (Leo Bucuresti Sunshine) si Ioan Borsan (Leo Bucuresti Wings) prin natura lor nefiind capabili sa se uite la suferinta altora si sa stea indiferenti; intr-o zi cu ploaie si ceata stand in fata ruinelor vechii cabane dupa o ascensiune de 2 ore, strangand in mana cate o cana cu ceai cu rom contemplau.... Si deoadata cel din urma veni cu ideea „Hai sa dam o mana de ajutor!” rinzand scanteia cel dintai zise: „Hai!”

Multi ani s-au scurs de atunci si proiectul ce sa intitualt ulterior „Diham – Phoenix” (noul nume al cabanei) a trecut prin numeroase etape, incepand de la strangeri de fonduri in centrul vechi al Bucurestiului cu solganul „5.000 Lei = o carmida pentru fundatia cabanei Diham”, pana la implicarea clubului Lions Bucuresti Tarabostes, ajungand in faza de proiect national D Lions 124 Romania, ulterior proiect national D Leo 124 Romania pana la forma finala „Prima Editie a Taberei Montane Internationale Lions Diham – Phoenix Romania”.

Cununa acestui proiect s-a petrecut asta vara intre 5 – 12 August aducand impreuna 16 copii din 10 tari cu vaste cuprinse intre 16 – 21 de ani. Printre activitatile desfasurate in aceasta vara acolo, enumeram:

Ice Brakers

Jocuri distractive prin care ne-am invatam numele, varsta, locul de provenienta si alte detalii personale, cum ar fi in cazul unora, memoria scurta :)

Welcome Party

Petrecere de bun venit prin care am cntinuat sa destindem atmosfera facilitand astfel o mai buna interactiune a partcipantilor intr-un cadru relaxant mai apropiat vartselor lor.

Traseu Diham – Poiana Izvoarelor

Traseul de dificultate mica, traseu marcat (cruce albastra), durata aprox 3 ore plimbare. A fost un prilej bun de destindere, socializare si familiarizare cu imprejuarimiile cabanei.

Petrecere Mascata

Am Rugat participantii sa isi aduca costumatie de acasa. Aceasta putea fi si “self made” (facut singur de acasa sau la fata locului). Defapt chiar am incurajat acest lucru. Importanta era exprimarea creativitatii si a umorului.

Mini Ghid de Supravietuire

A constat in sfaturi practice pentru situatii dificile, lectii de prim ajutor, luarea de deciziilor corecte in conditii de tensiune si stres. Atelier fara de care nu ar fi fost posibilia buna desfasurare a programului ce urma.

Orientare Turistica

Cu ajutorul Agnes Kozma si Alexandru Stanciu ambii fiind fost membrii ai FRTS am stabili un perimetru in padure unde am organizat un mic concurs de tip FRTS (Federatia Romana de Turism Sportiv) prin care participantii au invatat cum sa se orinteze cu busola dupa muti si pe harta. Nu fara giumbuslucuri :)

Stand Up Comedy

A fost seara de improvizatii. Fiecare participant de la mic la mare, de la timid la curajos au prezentat glume, anecdote, bancuri si glume practice. Seara a fost incununtata de o sedinta binemeritata de Stand Up Comedy prezentata de Comedy Central NY. Chichotele si hohotele au continuat mult in noapte.

Seminar despre Leo – Lions

Sa nu uitam din ce cauza suntem toti aici. Cu ajutorul PDG Andrei Kozma si ILO Agnes Kozma am prezentat un scurt istorc al miscarilor Lions si Leo atat national cat si international; Am dat exemple de proiecte, am explicat ideologia si valorile pe care le promovam precum si cum ar putea participantii avea acces la aceste cluburi.

Jocuri exemplificative

Si ce ar fi teoria fara practica? Inspirati de cursurile lui Marius Popa am organizat jocuri exemplificative despre leadership si management evidentiind importanta colaborarii si comunicarii intr-o echipa, chiar daca membrii acestei echipe sunt necunoscuti la inceput. Dovedind ca nimic nu e imposibil. Nici macar sa te ratacesti prin padure cand esti defapt cercetas de 8 ani si ai busola :)

Concurs Cultura Generala si Indemanare

S-a facut pe echipe, prin 4 chestionare prefabricate si recunoastere a diverse steaguri ale lumii. Spre surpinderea tuturor totusi aceea a fost steagul irlandei nu al italiei si planeta noastra are doar un singur ocean, cel planetar :)

Comoara Ascunsa

A fost un joc pe echipe, cu indicii amplasate prin padure, dealuri, coclauri si rauri pentru gasirea “comorii” ascunse. Comoara ascunsa fiind un maaaaaare tort de inghetata si reuniunea cu famiile gazda. Dorim aici sa multumim lui Eusebiu Turcanu si familiei precum si membrilor Leo Alba Iulia Fortress ca au depus efortul de a veni si a apraticipa la aceasta zi.

Foc de tabara

Nu ar fi tabara daca nu ar fi fost existat si cantece si povestiri la un foc de tabara. Unde participantii au avut prilejul de a face cunostinta cu un obicei stravechi dacic, anume mutatul focului.

Arta Culinara

Atelier condus de Radu Bores, presedinte Leo Bucuresti Sunshine a constat in lectii rapide de gatit, cu ingrediente accesibile si in conditii care sa nu impuna cunostinte avansate de bucatarie. Scurte lectii despre o dieta echilibrata si sanatoasa. Avand ca rezultat un festin compus din mancarurile preferate a participantilor preparate chiar de ei.

Presentation Of Countries

Prezentarea tărilor participante nu a fost mai prejos de celalte evenimente. Am asistat la cantarea imnurilor nationale si multe lucrui noi care ne-au ajutat la o mai buna intelegere a particpantilor si a obiceiurilor si traditiilor lor.

Salsa Nights

Seara de dans care ne-a fost oferita de minuata si talentata noastra colega Honeybanii sau mai bine cunoscuta ca Adina Neacsu Immediate Past President Leo Bucuresti Sunshine! Lectii de salsa si alte dansuri latino au umplut atmosfera pana la refuz.

Mini Olimpics

Sa nu uitam ca totusi in aceasta vara au avut loc jocurile olimpica. Asa ca nici noi nu am putut fi mai prejos si am organizat jocuri olimpice in viziunea noastra proprie ingloband aptitudini fizice neconventionale ca ultimate frisby, 50m viteza mancat iaurt, sarit la distanta cu sacul de gunoi si altele :)

Campionat Volley

Campionat de volley “montan” s-a dovedit a fi mai interesant decat ne asteptam date fiind conditiile extraordinare de mediu. Dar s-a lasat cu multa buna voie.

Petrecere Adio

Ultima seara impreuna ... fara cuvinte... imaginile vorbesc de la sine...

Si poate cel mai elocvent ar fi in continuare sa dam glas parerilor participantilor:

The best experience I ever had - Xenia, Denmark

I got new knowledge off the bonestructure in my legs :0, refering to the hiking tours - Louise, Sweden

You really get a lot closer and getting friends for life - Charline, Belgium

So much not describel - Sinem, Turkey

Try it - Jeppe, Denmark

It was something new for me, interesting and I had a lot of fun, I met other teen-agers from different spots of Europe i have learned how to cook, dance , and speak better english - Valentin, Romania

Una peste alta am petrecut o saptamana de neuitata impreuna! Si aceasta saptamana nu ar fi fost posibilia fara contributia directa a lui past zone president Dan Sain (LC Campulung – Muscel) camp leader, cunoscut si sub numele de sef de trib, Diana Lupu (Leo Bucuresti Sunshine) camp assistent, Alexandru Stanciu (ex Leo Bucuresti Sunshine) supranumit Kinder, camp assistent, Ana Tonita camp assistent, Laurentiu Nicolae (Leo Sunshine Bucuresti) “brainiac”, PDG Andrei Kozma (LC Bucuresti Tarabostes) camp manager cunoscut ca si omul vigilent din umbra si subsemnata cu dragoste.

Va asteptam la anu’ in numar si mai mare ca sa ne distram si mai mult! Semnat gasca de la Diham.Comments